Песма рода мог

Датум: 12. Decembar 2022 11:26 Категорија: Достигнућа

ПЕСМА РОДА МОГ
 
У недељу, 11. децембар 2022. године у 17:00 часова у кући Ђуре Јакшића одржана је смотра ауторских радова реализованих у оквиру пројекта ПЕСМА РОДА МОГ. Организатори програма су  Удружење ВрачАрт и Друштва ветерана фолклора Споменар са Врачара. Програм је осмишљен тако да пружи неку врсту подршке и усавршавања мотивисаним и надареним ученицима основних школа са територије општине Врачар који имају афинитета према поезији и писању песама, поготово када је у питању родољубива мисао. Ово је заправо други циклус реализације овог пројекта, пошто је исти реализован први пут прошле календарске године у сарадњи са неколико основних школа са територије општине Врачар, а уз подршку и финансијску помоћ општине Врачар. У овом циклусу тема је била живото и опус Ђуре Јакшића, пошто се ове године навршава 90 година од његовог рођења.
 
Као и до сада, са децом су радили: Петар Арбутина, писац и главни уредник Службеног гласника и Младен Станић, студент докторских студија на Катедри за српски језик и књижевност Филолошког факултета, Универзитета у Београду. Кроз интерактивне активности помогли су ученицима да на правилан начин разумеју значање и процес стварања поезије, као и околности у којима је таква дела настају, што је веома важно за настанак родољубиве поезије, као и поезије уопште.

На крају пројекта организована је смотра дечијих радова и свечана додела диплома и захвалница награђеним ученицима и наставницима у просторији саме куће Ђуре Јакшића у Скадарској улици, уз пригодан културни програм. Ученици, чији су радови ушли у ужи избор од 10 најуспешнијих  песама, изражајно су казивали своје стихове. Међу њима су биле и песма Србија Нине Алексић 5/1 и песма Домовина Маше Јововић 5/1.

СРБИЈА
 
Тамо негде, између двеју река, 
Где мач сија у руци Победника,
Где мостови спајају нови и стари град,
Налази се њен главни град,Београд, 
Прочитај . 
                                                                    Видео- Нина Алескић

 


                                                                                                          
Моја домовина
Домовино моја,
домовино драга
прелепих ливада,
пашњака и стада.
Прочитај
...                                                                               Видео- Маша Јововић