Наградни излет

Датум: 02. Oktobar 2022 22:12 Категорија: Новости

Након две године паузе, ове године  је поново организован наградни излет за ученике који су освојили прво место на општинским такмичењима и више. Пошто у нижим разредима, другом и трећем, нема  такмичења , ученици ових разреда  бирали су најбољег друга и другарицу који су тиме заслужили одлазак на излет. 
 


Из манастира смо се упутили ка Бранковини, родном месту Десанке Максимовић и чувене  породице Ненадовић, која је дала толико српских великана. Централна грађевина комплекса је Црква Светог Архангела, задужбина проте Матеје Ненадовића. Поред цркве налазе се гробна места Алексе, Јакова, Симе, Проте Матеје, Јеврема и Чика Љубе Ненадовића, а мало даље, у сеновитом делу црквене потре је и хумка Десанке Максимовић. У храму се чува драгоцена ризница, у којој су, између осталог, крст реликвијер из 10. века, Хаџи Рувимов крст у дуборезу, Велико јеванђеље које је прота Матеја добио од руског цара, ручни протин крст, иконе Светог Архангела Михаила, Светог Јована и Светог Николе, бројне старе књиге… Окупили смо се око хумке Десанке Максимовић и од водича чули многе занимљивости. Недалеко, налазе се приземне куће из 19. века – собрашице, које су у то време грађене у близини цркава и манастира, а данас представљају ретке примерке народног градитељства. Ту је и вајат Ненадовића, као и прва Протина државна школа. Такође, постоји и друга школска зграда у којој је учила Десанка Максимовић. У  новој школи уживали смо у музејској поставци  о животу ове наше највеће песникиње. Недалеко одатле подугнута је и реплика куће Ненадовића, као зачетак даљег развоја овог својеврсног музејског комплекса на отвореном.

  

Из Бранковине смо се упутили  у Ваљево, где нас је дочекала наставница географије Невенка Миливојевић, која нам је била водич кроз овај прелепи град. Стална поставка Народног  музеја Ваљево  
Трећа димензија прошлости- Поглед из будућности, свечано је отворена 16. маја 2007. године и састоји се
из девет етапа:
Излазак из пећине,   Сви путеви воде у Рим,    У  Сусрет граду,  Традиционална култураИ варош и касаба, Нови век, ново доба,  Голгота и васкрс СрбијеЖивот у градуВаљево под окупацијом у Другом светском рату..
   

Одавде смо се упутили у Муселимов конак, где смо видели  поставку Сеча кнезова.   

Остатак времена смо посветили у уживању у лепотама града. и наравно његовим специјалитетима јер смо сви били прилично исцпрњени.


Још много лепих слика можете погледати у Галерији.