Новости

Прослава Дана школе

Датум: 14. Decembar 2019 09:40 Категорија: Новости

Дана 11. децембра у нашој школи одржана је 64. прослава Дана школе. Тема овогодишње приредбе била је Један стих  ̶  једна нота. После школске химне и уводне речи директора и председника Општине, уследила је додела награда свим ученицима који су постигли изузетне резултате. Сама приредба тематски је била повезана, а почела је хронолошки, најпре од народне поезије и народних игара, затим је уследио приказ значаја песме и свирке у средњовековној Србији, након тога су представљени опевани песници из романтичарског периода (Алекса Шантић и Ђура Јакшић), и на крају, после староградске музике, уследили су стихови Душка Трифуновића и Бранка Радичевића у модерном ритму.
 


Можете погледати  видео снимке са приредбе.

Прочитај

Дан школе- презентација Споменара Мине Караџић

Датум: 13. Decembar 2019 15:28 Категорија: Новости

Свој ликовни допринос Дану школе дала је  ученица Сара Дренча, која је насликала предивне портрете Бранка Радичевића и  Вилхемине Мине Караџић.
Стихови  ,,Певам дању, певам ноћу“ писани су срцем нежног романтичарског песника Бранка Радичевића, а изражавају платонску љубав према  Мини Караџић, коју је преточио у песму и забележио је у њен споменар на Бадњи дан 1849. године.  Бранко је био песник младости, ведрине и љубави, а Вилхелмина његова муза и недостижна љубав. Прочитај

Дан школе

Датум: 09. Decembar 2019 20:13 Категорија: Новости

  

Прочитај

"Разоткривање"

Датум: 09. Decembar 2019 12:07 Категорија: Новости

        Ученици наше школе су у четвртак, 5.децембра, у оквиру географске секције посетили 13.Фестивал науке. Срели су се са демонстрацијама закона физике, уочили су илузије заступљене у експерименталној психологији, сазнали су основна начела геологије, роботике, астрономије. Такође, били су веома расположени и да учествују као асистенти у хемијским експериментима о гасовима представљеним на научно-фантастичној бини. Вратили су се преплављени позитивним утисцима, али и новим темама за размишљање са овогодишњег фестивала, чија тема је била "Разоткривање".

  

Прочитај

Читам, па шта?

Датум: 08. Decembar 2019 20:04 Категорија: Новости

Поштована децо,
уколико желите да  ове школске године  учествујете у акцији Читам, па шта? прочитајте све
о пропозицијама,
литератури
,
формату ликовног  рада 
и формату литерарног рада.
 

Прочитај

У четвртом разреду...

Датум: 28. Novembar 2019 16:44 Категорија: Новости

У четвртом разреду...

Почела је још једна школска година, како би ученицима повратак у школске клупе био лакши и лепши учитељице четвртог разреда уз помоћ учитељица из боравка Марије и Данијеле украсиле су паное и ученицима пожелеле срећан почетак.
У октобру месецу обележена је Дечја недеља у нашој школи. Ученици су уживали у ликовним активностима и радионицама. Заједно смо уз пуно труда и рада направили дрво дечјих права.
У октобру и новембру, ученици су у продуженом боравку на ликовним  радионицама као и на часовима ликовне културе украсили паное и јесен поздравили на најлепши начин.
Радујемо се зими и новим активностима и радионицама.
Уживајте у радовима!

Прочитај

Осмаци на екскурзији

Датум: 24. Novembar 2019 18:52 Категорија: Новости

10.-12. 11. 2019   Екскурзија ученика осмог разреда
 
Дан примирја у првом светском рату ученици осмог разреда са својим одељењским старешинама, Иваном Младеновић и Невенком Миливојевић , директором школе Влатком Кљајићем, обележили су на тродневној екскурзији Ниш -Ђавоља варош-Прокупље-Нишка бања -Пирот - манастир Свети Роман. Обишли су споменик српским јунацима и војводи Стевану Синђелићу на Чегру а затим и Ћеле кулу коју је турски паша наредио да се изгради као знак освете и опомене од лобања палих српских устаника на Чегру.  Наше историјско путовање смо наставили кроз изложбу ископина из римског доба у Народном музеју у Нишу. Другог дана смо посетили природни феномен Ђавољу варош на Радан планини и Латинску цркву у Прокупљу као и споменик Гвозденом пуку. После подневне часове смо искористили за шетњу по Нишкој тврђави. Трећег дана смо обишли Нишку бању и кроз прелепу Сићевачку клисуру стигли до Пирота где смо уживали кроз дивно вођење кустоса у Музеју Понишавља.  На повратку за Београд обишли смо и манастир Свети Роман у Ђунису  где је сахрањено срце пуковника руске војске Николаја Николајевича Рајевског који је Лаву Толстоју послужио као инспирација за лик грофа Вронског у роману "Ана Карењина."За овај манастир је везано и веровање да остварује све жеље  ако истински верујете.
Поред тога што су нешто ново научили о својој лепој земљи  ученици су се лепо дружили и примерно понашали , тако да добијају све похвале од својих наставница и директора школе. Више слика у галерији.

Прочитај

На часу географије

Датум: 03. Novembar 2019 20:27 Категорија: Новости

У оквиру пројектне наставе деца из вртића "Луња" су посетила час географије код ученика 5-2 разреда. Као добри домаћини ученици су својим другарима из вртића показали моделе планета које су правили као и моделе Месеца и раакете која је прва слетела на Месец.  Деца из вртића су била веома заинтересована а њихови другови из 5-2 су стрпљиво одговарали на њихова питања. Наставница географије им је пустила и два едукативна филма о величуни тела у Сунчевом систему као и како су људи први пут слетели на Месец .Часу је поред васпитачица и деце из вртића "Луња" присуствовао и директор школе. Обзиром да се свима свидео овакав тип часа сви смо се сложили да наставимо сарадњу и да следећи пут и ми можемо да посетимо вртић.  Дружење је завршено уз веселу дечију песму о странама света а моделе планета и ракета смо послали на наградни конкурс за научну јелку Центра за промоцију науке и са нестрпљењем очекујемо резултате. Више слика у галерији

   

     

Прочитај

Прваци су украсили паное

Датум: 30. Oktobar 2019 18:35 Категорија: Новости

Прваци су ове године јесен спремно дочекали. Улепшали су школске паное ведрим бојама у овим облачном данима. Ученици I1 и I2 потрудили су се да је украсе шареним бојама, а ученици I3 и I4 већ су спремили зимницу. Уживајте у њиховим декорацијама.

Прочитај

Школски сајам књига

Датум: 30. Oktobar 2019 12:44 Категорија: Новости

29. 10. 2019.  У нашој школи и ове године одржан је сајам књига, трећи по реду.  Циљеви одржавања сајма  били су промовисање читања као врло битне слободне активности и развијање предузетничког духа код деце.  Било је врло живо и нема ученика који се јуче није вратио кући без неке књиге купљене на сајму. Одељењске заједнице поклониле су библиотеци по једну, а неке и неколико знимљивих дечијих књига. Слоган Ученичког парламента шаље јасну поруку: Читајте књиге и дан и ноћ јер знање вам даје моћ!  Видите слике у Галерији.
 


Прочитај