Новости

Природа - учитељица живота

Датум: 23. Septembar 2020 23:11 Категорија: Новости

У оквиру манифестације Дани европске баштине, ученици 5/1 учествовали су у радионици Природњачког музеја и упознали се са биљним светом Чубурског парка, сазнали нешто ново о занимљивим птицама и инсектима, о односима који владају у птичијем свету, и на крају осмислили кратку представу у којој су указали  на то колико  природни процеси утичу на све нас. Водитељ радионице, кустос Драгана Вучићевић, позвала је ученике да посете галерију Природњачког музеја и погледају изложбу ,,Зов даљине", на којој су приказане миграторне врсте животиња.

Природа је наша најбоља учитељица живота!


Прочитај

Дани европске баштине 2020

Датум: 21. Septembar 2020 22:05 Категорија: Новости

Градска општина Врачар по пети пут организује богат и разноврстан програм у оквиру европске манифестације „Дани европске баштине 2020“ од 21. септембра до 4. октобра 2020. године. Овогодишња тема најраспрострањеније културне манифестације свих грађана Европе је „Наслеђе и образовање – Знање за будућност“. У програм манифестације укључила се и наша школа и организовала посету Музеју ,,Никола Тесла”. Ученицима V/1 пружила се могућност да упознају Теслина најзначајнија открића: индукционе моторе, Теслин калем, Теслин брод са логичким колом и ,,Колумбово јаје”. Учествовали су у занимљивим експериментима и погледали поставку личних ствари овог нашег великана. Највећи утисак на ученике оставио је експеримент са Теслиним високонапонским трансформатором за производњу вештачке муње. Слике погледајте у галерији: http://osnhsinisanikolajevic.nasaskola.rs/galerija/162/Dani-evropske-bamtine-2020/


 

Прочитај

Добро нам дошли прваци!

Датум: 25. Avgust 2020 09:39 Категорија: Новости

Драги наши прваци,
Полазак у школу се приближио!
Чекамо вас у понедељак 31. августа у 17.00 часова у великом дворишту наше школе.
Програм свечаног пријема:
  • Поздравна реч директора школе нашим новим ђацима
  • Расподела ученика по одељењима
  • Кратак родитељски састанак (изјашњавање родитеља о томе да ли желе да њихово дете наставу похађа
  • у школи или онлајн и договор о раду у наредним данима)
Настава за ученике у школи почиње у уторак 1. септембра и одвијаће се сваког дана од 8.00 до 12.10. Ученици
једног одељења наставу ће похађати подељени у групе (А и Б). У време када је једна група има наставу, са другом
ће боравити учитељи који раде у продуженом боравку. Продужени боравак, за ученике који су се определили,
почиње од 12.10 и траје до 17.00. часова.
*Молимо вас да, због актуелне епидемиолошке ситуације, у школу дођете са маскама!
 

Прочитај

Обавештење о уџбеницима

Датум: 24. Avgust 2020 13:46 Категорија: Новости

Молимо родитеље ученика који су поручили уџбенике преко школе да до понедељка 31.августа изврше уплату
свих преосталих рата како би могли да преузму уџбенике поручене преко школе од 1.септембра.


Прочитај

Стручна упутства за организацију и реализацију наставе у школској 2020/2021.години

Датум: 14. Avgust 2020 11:32 Категорија: Новости

Допис за основне и средње школе - организовање наставе у школској 2020/2021.години
Закључак кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19
Стручно упутство за организацију и реализацију образовно-васпитног рада у основној школи у школској 2020/2021.години
Упутство о мерама заштите здравља ученика и запослених за основне и средње школе

Прочитај

Носиоци дипломе "Вук Караџић" и ђак генерације у ГО Врачар

Датум: 03. Jul 2020 18:12 Категорија: Новости

Носиоци дипломе "Вук Караџић" и ђак генерације у ГО Врачар

Носиоци дипломе "Вук Караџић" из наше школе - Катарина Ушјак, Огњен Милојковић, Теодора Дикић, Катарина Јовановић, Мила Драговић Креватин, Ирена Мемиши,  Немања Главоњић и Давид Илић су присуствовали свечаној додели награда у ГО Врачар и на најбољи начин представили своју школу. Награду за ђака генерације је добио Огњен Милојковић из 8/1.

Прочитај

Дефиле малих матураната Врачара 2020.године

Датум: 03. Jul 2020 18:11 Категорија: Новости

Дефилеом малих матураната у организацији удружења "Деца Врачара" ученици свих врачарских  школа су обележили крај основне школе, који се по свему разликовао од претходних година.  Ове године није било млађих другова да их испрате на традиционалну шетњу,  али су бар добили прилику да се на леп начин опросте од другова са којим су провели осам година у школи.

 
 
 

Прочитај

Шести разред на излету

Датум: 30. Jun 2020 11:43 Категорија: Новости

Излет ученика  шестог разреда -2020

Ове године  дестинација  шестог разреда  била је  Сремску Митровицу- Засавица.  У Сремско Митровици смо посетили  Царску палату,археолошко налазиште из доба Римског царства.  На подручју целе  Сремске Митровице некада се налазио  римски град Сирмијум. Његова историја   траје од  35 године пре нове ере, па до 582. године  нове ере, када је пао под аварску власт. Овај град је  имао статус колоније  и веома је често коришћен  као војна база  за походе  против варвара који су угрожавали границу Римског царства. Многи извори помињу Сирмију као повремено боравиште многих римских царева, а бележи и рођење 5  царева. Град доживљава процват у крајем 3. и током 4. века  када постаје један од престоница Римског царства и повремено седиште  императора.  Град је био заштићен  бедемима са једне стране и реком Савом са друге стране. Град је снабдеван водом из аквадукта са извора фрушкогорског потока.  Улице су биле поплочане каменом и постојала је канализација. Грађевински комплекс палата-циркус је најважнији локалитет у Сремској Митровици.  Овде се види само један део империјалног комплекса, зидови и подови који представљају  стамбени део палате. Све ово смо чули од   званичног водича који нас је сачекао испред улаза у локалитет и потанко нам испричао историју Сирмијума. Више слика у Галерији.Након тога одлазимо у Музеј Срема, прво у лапидаријум Музеја Срема где разгледамо  споменике културе из доба Римског царства:сунчани сат, капитоле, саркофаге и сл.  У самом музеју имамо прилику да видимо сталну историјску поставку  Срем кроз векове која приказује прошлост Срема од  најстаријих праисторијских  времена до краја Другог светског рата.
Уследило је слободно време за разгледање града и уживање у сладоледу. Видели смо Житни трг,  Мост Светог Иринеја,најдужи  висећи пешачко-бициклистички мост  у Европи- 262,5 метара.  На ручак одлазимо у  сеоско домаћинство Чикић у Засавици 1. и након кратког одмора после ручка пут настављамо  ка Засавици – специјалном  резервату природе.Овде прво идемо на вожњу бродићем  кроз резерват и слушамо кратко предавање о Засавици  од водича  из Покрета Горана Сремске Митровице. Сведочимо  воденим и мочварним екосистемима. Речица Засавица је дуга  преко 30 километара, а само један мали део је доступан туристима. и љубитељима природе. Занимљивост је да воду ова река добија од реке Дрине подземним токовима. Резерват је станиште   разноврсног биља и  животињског света и стављено је под заштиту државе 1997. године као природно добро 1. категорије. Чули смо причу о дабровима, видели црне барске  коке, патке, породицу лабудова. А брод којим смо пловили носио је име Умбра по заштићеној врсти рибе која поред неких станишта у Европи, једино станиште проналази овде. Ту живе још многе заштићене врсте којепредстављају природну реткост. Ученици  су имали  прилику да виде и свињу мангулицу са прасићима,  подолско говече, козе, краве, магарце.
Слободно време проводимо у уживању у природи 

Прочитај

Рекреативна настава 2020.

Датум: 21. Jun 2020 17:36 Категорија: Новости

Ивањица 2020.
 
Ученици II, III и IV разреда били су на рекреативној настави 9-16. јуна у Ивањици. Укупно 110 ученика боравило је 7 дана у хотелу ,,Парк". Упознали су се са знаменитостима града: Споменик Револицији, споменик и кућа Драгољуба Михаиловића, Камени мост, гробница палим борцима; посета селу Кушићи на планини Јавор, Хаџи-Продановој пећини и манастиру Клисура и др. Наставом и боравком у природи ученици су стекли искуство о колективном начину живота уз развијање толеранције и одговорног односа према себи и другима, окружењу и културном наслеђу; проширили су постојећа знања и стекли нова.
Ученици су веома задовољни овом наставом у природи и дошли у Београд пуни лепих утисака и успомена. 

Прочитај

Завршни испит

Датум: 17. Jun 2020 17:55 Категорија: Новости

Завршни испит - комбиновани тест- упутство за оцењивање


Завршни испит - математика - упутство за оцењивање


Завршни испит - српски језик -  упутство за оцењивање

Прочитај