Новости

Дан школе- презентација Споменара Мине Караџић

Датум: 13. Decembar 2019 15:28 Категорија: Новости

Свој ликовни допринос Дану школе дала је  ученица Сара Дренча, која је насликала предивне портрете Бранка Радичевића и  Вилхемине Мине Караџић.
Стихови  ,,Певам дању, певам ноћу“ писани су срцем нежног романтичарског песника Бранка Радичевића, а изражавају платонску љубав према  Мини Караџић, коју је преточио у песму и забележио је у њен споменар на Бадњи дан 1849. године.  Бранко је био песник младости, ведрине и љубави, а Вилхелмина његова муза и недостижна љубав. Прочитај

Дан школе

Датум: 09. Decembar 2019 20:13 Категорија: Новости

  

Прочитај

"Разоткривање"

Датум: 09. Decembar 2019 12:07 Категорија: Новости

        Ученици наше школе су у четвртак, 5.децембра, у оквиру географске секције посетили 13.Фестивал науке. Срели су се са демонстрацијама закона физике, уочили су илузије заступљене у експерименталној психологији, сазнали су основна начела геологије, роботике, астрономије. Такође, били су веома расположени и да учествују као асистенти у хемијским експериментима о гасовима представљеним на научно-фантастичној бини. Вратили су се преплављени позитивним утисцима, али и новим темама за размишљање са овогодишњег фестивала, чија тема је била "Разоткривање".

  

Прочитај

Читам, па шта?

Датум: 08. Decembar 2019 20:04 Категорија: Новости

Поштована децо,
уколико желите да  ове школске године  учествујете у акцији Читам, па шта? прочитајте све
о пропозицијама,
литератури
,
формату ликовног  рада 
и формату литерарног рада.
 

Прочитај

У четвртом разреду...

Датум: 28. Novembar 2019 16:44 Категорија: Новости

У четвртом разреду...

Почела је још једна школска година, како би ученицима повратак у школске клупе био лакши и лепши учитељице четвртог разреда уз помоћ учитељица из боравка Марије и Данијеле украсиле су паное и ученицима пожелеле срећан почетак.
У октобру месецу обележена је Дечја недеља у нашој школи. Ученици су уживали у ликовним активностима и радионицама. Заједно смо уз пуно труда и рада направили дрво дечјих права.
У октобру и новембру, ученици су у продуженом боравку на ликовним  радионицама као и на часовима ликовне културе украсили паное и јесен поздравили на најлепши начин.
Радујемо се зими и новим активностима и радионицама.
Уживајте у радовима!

Прочитај

Осмаци на екскурзији

Датум: 24. Novembar 2019 18:52 Категорија: Новости

10.-12. 11. 2019   Екскурзија ученика осмог разреда
 
Дан примирја у првом светском рату ученици осмог разреда са својим одељењским старешинама, Иваном Младеновић и Невенком Миливојевић , директором школе Влатком Кљајићем, обележили су на тродневној екскурзији Ниш -Ђавоља варош-Прокупље-Нишка бања -Пирот - манастир Свети Роман. Обишли су споменик српским јунацима и војводи Стевану Синђелићу на Чегру а затим и Ћеле кулу коју је турски паша наредио да се изгради као знак освете и опомене од лобања палих српских устаника на Чегру.  Наше историјско путовање смо наставили кроз изложбу ископина из римског доба у Народном музеју у Нишу. Другог дана смо посетили природни феномен Ђавољу варош на Радан планини и Латинску цркву у Прокупљу као и споменик Гвозденом пуку. После подневне часове смо искористили за шетњу по Нишкој тврђави. Трећег дана смо обишли Нишку бању и кроз прелепу Сићевачку клисуру стигли до Пирота где смо уживали кроз дивно вођење кустоса у Музеју Понишавља.  На повратку за Београд обишли смо и манастир Свети Роман у Ђунису  где је сахрањено срце пуковника руске војске Николаја Николајевича Рајевског који је Лаву Толстоју послужио као инспирација за лик грофа Вронског у роману "Ана Карењина."За овај манастир је везано и веровање да остварује све жеље  ако истински верујете.
Поред тога што су нешто ново научили о својој лепој земљи  ученици су се лепо дружили и примерно понашали , тако да добијају све похвале од својих наставница и директора школе. Више слика у галерији.

Прочитај

На часу географије

Датум: 03. Novembar 2019 20:27 Категорија: Новости

У оквиру пројектне наставе деца из вртића "Луња" су посетила час географије код ученика 5-2 разреда. Као добри домаћини ученици су својим другарима из вртића показали моделе планета које су правили као и моделе Месеца и раакете која је прва слетела на Месец.  Деца из вртића су била веома заинтересована а њихови другови из 5-2 су стрпљиво одговарали на њихова питања. Наставница географије им је пустила и два едукативна филма о величуни тела у Сунчевом систему као и како су људи први пут слетели на Месец .Часу је поред васпитачица и деце из вртића "Луња" присуствовао и директор школе. Обзиром да се свима свидео овакав тип часа сви смо се сложили да наставимо сарадњу и да следећи пут и ми можемо да посетимо вртић.  Дружење је завршено уз веселу дечију песму о странама света а моделе планета и ракета смо послали на наградни конкурс за научну јелку Центра за промоцију науке и са нестрпљењем очекујемо резултате. Више слика у галерији

   

     

Прочитај

Прваци су украсили паное

Датум: 30. Oktobar 2019 18:35 Категорија: Новости

Прваци су ове године јесен спремно дочекали. Улепшали су школске паное ведрим бојама у овим облачном данима. Ученици I1 и I2 потрудили су се да је украсе шареним бојама, а ученици I3 и I4 већ су спремили зимницу. Уживајте у њиховим декорацијама.

Прочитај

Школски сајам књига

Датум: 30. Oktobar 2019 12:44 Категорија: Новости

29. 10. 2019.  У нашој школи и ове године одржан је сајам књига, трећи по реду.  Циљеви одржавања сајма  били су промовисање читања као врло битне слободне активности и развијање предузетничког духа код деце.  Било је врло живо и нема ученика који се јуче није вратио кући без неке књиге купљене на сајму. Одељењске заједнице поклониле су библиотеци по једну, а неке и неколико знимљивих дечијих књига. Слоган Ученичког парламента шаље јасну поруку: Читајте књиге и дан и ноћ јер знање вам даје моћ!  Видите слике у Галерији.
 


Прочитај

Пут на Месец

Датум: 28. Oktobar 2019 09:13 Категорија: Новости

23.10.2019.
 
Пут на Месец
 
Чланови Географске секције петих разреда су са наставницом географије Невенком Миливојевић посетили изложбу "Пут на Месец" у Природњачком музеју на Калемегдану. Изложба је направљена да се обележи тренутак када је пре тачно 50 година живот са наше планете први пут закорачио на суседно, до тада пусто небеаско тело Ученици су могли да виде модел нашег природног сателита Месеца,као и оригиналан део Месечевог тла, заставу СФРЈ коју је посада Апола 11 носила на Месец и вратила на Земљу. Слушали су и занимљиве приче како Месец утиче на понашање људи и животиња на Земљи и Видели су фотографије  Нила Амстронга који је био примљен на Белом двору после повратка са Месеца и који је "наперавио мали корак за човека а велики за човечанство".  Видели су и фотографију  "српске седморке", научника нашег порекла који су радили у тиму мисије Аполо 11. јЈедан од њих Дејвид Вујић је и отворио изложбу "Пут на Месец" а ми треба да се поносимо и следимо пут наших научника.  Више слика у Галерији.
   
  

Прочитај