Шести разред на излету

Датум: 30. Jun 2020 11:43 Категорија: Новости

Излет ученика  шестог разреда -2020

Ове године  дестинација  шестог разреда  била је  Сремску Митровицу- Засавица.  У Сремско Митровици смо посетили  Царску палату,археолошко налазиште из доба Римског царства.  На подручју целе  Сремске Митровице некада се налазио  римски град Сирмијум. Његова историја   траје од  35 године пре нове ере, па до 582. године  нове ере, када је пао под аварску власт. Овај град је  имао статус колоније  и веома је често коришћен  као војна база  за походе  против варвара који су угрожавали границу Римског царства. Многи извори помињу Сирмију као повремено боравиште многих римских царева, а бележи и рођење 5  царева. Град доживљава процват у крајем 3. и током 4. века  када постаје један од престоница Римског царства и повремено седиште  императора.  Град је био заштићен  бедемима са једне стране и реком Савом са друге стране. Град је снабдеван водом из аквадукта са извора фрушкогорског потока.  Улице су биле поплочане каменом и постојала је канализација. Грађевински комплекс палата-циркус је најважнији локалитет у Сремској Митровици.  Овде се види само један део империјалног комплекса, зидови и подови који представљају  стамбени део палате. Све ово смо чули од   званичног водича који нас је сачекао испред улаза у локалитет и потанко нам испричао историју Сирмијума. Више слика у Галерији.



Након тога одлазимо у Музеј Срема, прво у лапидаријум Музеја Срема где разгледамо  споменике културе из доба Римског царства:сунчани сат, капитоле, саркофаге и сл.  У самом музеју имамо прилику да видимо сталну историјску поставку  Срем кроз векове која приказује прошлост Срема од  најстаријих праисторијских  времена до краја Другог светског рата.




Уследило је слободно време за разгледање града и уживање у сладоледу. Видели смо Житни трг,  Мост Светог Иринеја,најдужи  висећи пешачко-бициклистички мост  у Европи- 262,5 метара.  На ручак одлазимо у  сеоско домаћинство Чикић у Засавици 1. и након кратког одмора после ручка пут настављамо  ка Засавици – специјалном  резервату природе.Овде прво идемо на вожњу бродићем  кроз резерват и слушамо кратко предавање о Засавици  од водича  из Покрета Горана Сремске Митровице. Сведочимо  воденим и мочварним екосистемима. Речица Засавица је дуга  преко 30 километара, а само један мали део је доступан туристима. и љубитељима природе. Занимљивост је да воду ова река добија од реке Дрине подземним токовима. Резерват је станиште   разноврсног биља и  животињског света и стављено је под заштиту државе 1997. године као природно добро 1. категорије. Чули смо причу о дабровима, видели црне барске  коке, патке, породицу лабудова. А брод којим смо пловили носио је име Умбра по заштићеној врсти рибе која поред неких станишта у Европи, једино станиште проналази овде. Ту живе још многе заштићене врсте којепредстављају природну реткост. Ученици  су имали  прилику да виде и свињу мангулицу са прасићима,  подолско говече, козе, краве, магарце.
Слободно време проводимо у уживању у природи