РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ

Датум: 20. Maj 2017 21:52 Категорија: Новости

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ  КРУПАЊ 2017
 
Ученица осмог разреда Елена Мартиновић, 8-2, учествовала је на републичком такмичењу из историје које је одржано у Крупњу 14.05.2017.
Са ученицима из београдских општина, на пут до Крупња кренуло се у суботу 13.маја,уз пут смо обишли нека важна историјска места. Споменик на Мишару, подигнут у част велике Битке на Мишару у Првом српском устанку.  Уследила је посета Шапцу а затим одлазак на Текериш. У Текеришу смо посетили спомен кућу и костурницу, саграђену у част велике битке на Церу, августа 1914  године. Битка на Церу, је била прва победа српске војске над надмоћном аустроугарском војском ,као и прва победа савезника у Првом светком рату.
Уследио је одлазак за Крупањ, а недалеко одатле посетили смо и етно село Добри поток, који показује  лепоту наше традиције и прошлости.
 У недељу у 10.часова присуствовали смо отварању такмичења, које се одржавало у основној школи „Боривоје Милојевић“.Такмичење је почело у 11 до 12 часова. Ученици и натавници су лепо примљени, организација је била веома добра. По изради тестова, за наше ученике организована је и посета Мачковом камену. На Мачковом камену је вошена једна уод најкрвавијих битака у Првом светком рату, ту се налази данас споменик и костурница . У касним поподневним часовима кренули смо за Београд.
Поред учешћа на такмичењу и искуства које је стекла, Елена и остали основци упознали су важна места наше историје.
Елена Мартиновић на такмичење је ишла у пратњи наставнице историје Иване Младеновић.