Међународни дан писмености

Датум: 07. Septembar 2016 13:30 Категорија: Новости

Шта значи бити писмен? Да ли је писмен онај ко зна своје писмо, да чита и пише? Да ли је то данас, у 21. веку, довољно?
Писменост је вештина. Када се каже вештина, онда се мисли да је писмена особа она која уме да исправно чита, пише и говори, уз разумевање, да познаје правопис и језичка правила и примењује их у свим животним ситуацијама.
Пре 100 година било је довољно познавати слова, помало читати и нешто написати. Данас, у 21. веку, под писменошћу се подразумева и информатичка писменост.
Али...
Подаци Унеско-а показују да је више од 900 милиона одраслих људи у свету неписмено, 113 милиона деце не иде у школу, похађа је нередовно или ју је напустило.
У нашој земљи има више од милион људи који уопште нису ишли у школу или су у њој провели једно кратко време, не завршивши је. Са великим процентом људи који имају само основну школу, највећим бројем оних са завршеном средњом школом и мало факултетски образованих, Србија се не разликује много од неких европских земаља.

Наша школа је и ове године посветила пажњу Дану писмености, који се обележава сваког 8. септембра. Овим поводом, ученици другог разреда на часу ликовне културе цртали су почетно слово свог имена. Радове смо изложили у холу школе.